AFP: Armele chimice din Siria par să îl convingă pe Obama să acționeze

AFP: Armele chimice din Siria par să îl convingă pe Obama să acționeze
Publicat: 26/08/2013, 10:35
Actualizat: 26/08/2013, 10:35

Statele Unite își pun în mișcare mașina diplomatică și militară pentru a răspunde presupusului masacru cu arme chimice în Siria, președintele Barack Obama apropiindu-se de o operațiune limitată împotriva Damascului, relatează AFP.

Imagini șocante în care apar cadavre de copii, aparent uciși de gaze toxice în apropiere de Damasc pe 21 august, presiunea aliaților europeni și arabi, dar și din partea congresmenilor americani l-au convins, poate, pe liderul primei puteri mondiale de faptul că este necesar ca „într-un fel sau altul, să se răspundă regimului sirian”, relevă unii analiști.

Însă o intervenție, chiar „limitată”, în Siria este dificilă pentru acest președinte american, considerat un sceptic în privința intervenționismului militar energic, care a retras trupele din Irak și se pregătește să facă același lucru în Afganistan.

Obama și-a exprimat vineri, într-un interviu pentru CNN, reticența extremă față de angajarea țării sale într-o nouă aventură militară în Orientul Mijlociu. El încearcă în permanență să articuleze o politică externă care să combine promovarea valorilor drepturilor omului și democrației și protejarea intereselor securității naționale americane.

După ce a refuzat timp de peste doi ani să se atingă de angrenajul sirian, administrația Obama probabil și-a schimbat percepția asupra conflictului după presupusul atac chimic comis miercuri. Un masacru despre care un oficial american a declarat, duminică, că are „puține îndoieli” în privința responsabilității Damascului.

„Avem sentimentul, laWashington, că ne aflăm într-o nouă dimensiune și că este necesar, într-un fel sau altul, să se acționeze”, decriptează Barry Pavel, un fost oficial în domeniul Apărării și Securității Naționale în administrațiile lui Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama.

Statele Unite „nu pot să nu mai facă nimic” împotriva Siriei, au declarat de asemenea pentru AFP Hussein Ibish de la Centrul American Task Force on Palestine și Salman Shaikh, directorul Brookings Doha Center.

– „Atac limitat”

Obama i-a reunit weekendul acesta la Casa Albă pe oficialii diplomatici, militari și în domeniul informațiilor de cel mai înalt rang și a discutat cu aliatul său britanic, premierul David Cameron.

Cei doi au convenit să dea „un răspuns serios din partea comunității internaționale” acțiunilor Siriei și au examinat opțiunile militare posibile.

În opinia lui Ibish, Washingtonul ar putea „cel puțin să efectueze un atac limitat cu rachete de croazieră împotriva locurilor arsenalelor chimice”.

Specialistul nu exclude nici ca forțele americane să să poată viza „infrastructuri utile regimului” sirian, ca „piste de aterizare și baze ariene” a căror distrugere ar avea „un impact puternic asupra războiului”.

Salman Shaikh este de părere că Obama ar putea decide o „lovitură militară limitată (…), în stilul loviturilor punitive ale lui (Bill) Clinton”, referindu-se la operațiuni ordonate de fostul președinte american în august 1998 împotriva Afganistanului și Sudanului, iar în primăvara lui 1999 împotriva Serbiei.

În schimb, nici trupe la sol și nici o zonă de excludere aeriană nu sunt vizate pentru moment.

Pe teren, Pentagonul și-a poziționat forțele, inclusiv nave de război înarmate cu rachete de croazieră în Mediterana, iar „toate opțiunile sunt pregătite (în cazul în care președintele Obama) ar decide să aleagă una dintre ele”, a avertizat secretarul Apărării Chuck Hagel.

Secretarul de Stat John Kerry și-a petrecut ultimele patru zile la telefon cu aproximativ 20 de miniștri de Externe europeni și arabi, inclusiv cel sirian, Walid Mouallem.

Însă, apreciază Shaikh, un eventual recurs la forță din partea Statelor Unite este lipsit de o „strategie mai largă”.

În cazul în care ar urma să aibă loc o operațiune împotriva Damascului, ar fi necesar „să fie susținută de o diplomație solidă” în țările din regiune, pledează expertul. El amintește că, în termeni de legalitate internațională, „drumul ONU rămâne închis” din cauza opoziției Rusiei și Chinei.

În fine, în „ultima parte a strategiei sale, Obama ar trebui să pregătească poporul american mai bine decât a făcut-o până acum”, a declarat Shaikh.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care mulți dintre norvegieni se simt vinovați pentru că locuiesc într-una din cele...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Ce spune Trump despre ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris: „O rușine”
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Vedeta care a apelat la MAME-SUROGAT pentru a avea copii! De ce a ales să...
Vremea 30 iulie - 26 august 2024. ANM a actualizat prognoza meteo pentru ultima lună a verii
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Câți bani va primi David Popovici de la statul român pentru medalia de aur câștigată...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30...
Vestea pe care n-ar fi vrut s-o audă niciodată
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Livia Eftimie, adevăratele motive ale despărțirii de Cătălin Bordea: ”M-am simțit abandonată și neglijată în...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Test de cultură generală. Ce se întâmplă cu rechinii dacă se opresc din înotat?